Hvorfor er vann så viktig?

Vann og velvære

Siden kroppen stadig mister vann – 2,5 til 3 liter om dagen – via de vanlige kroppsfunksjonene, må dette vannet erstattes for at kroppen skal holde seg frisk. Det ironiske er at tørsten først kommer etter at kroppen begynner å bli dehydrert. Derfor er det svært viktig å drikke vann ofte, uten å vente på å bli tørst. Når du begynner å bli tørst, er kroppen allerede dehydrert med 0,8 % til 2 % av kroppsvekten.  

Her er bare noen få av de mange, viktige rollene vann spiller for at kroppen skal fungere: 

Hjernen
Hjernevevet ditt består av 85 % vann. Hvis du ikke har fått i deg tilstrekkelig med vann, kan det være at hjernen merker virkningene med hodepine, dårlig konsentrasjon og redusert korttidsminne. Også evnen til å regne og hastigheten i de psykomotoriske evnene kan bli svekket. Dette skyldes at dehydreringen medfører at energiproduksjonsnivået i hjernen reduseres. Studier har vist at en persons evne til å konsentrere seg faller progressivt hvis kroppen utsettes for en vannmangel på bare 1 til 2 %. 

Vann i blodet
Blodet ditt består av 95 % vann. Vann transporterer vesentlige næringsstoffer til cellene i kroppen din og fjerner rester fra celler. Mangler du vann i kroppen, vil ikke mekanismen som regulerer blodtrykket fungere riktig. Det kan føre til økt blodtrykk. 

Vann og hud
Huden er kroppens største organ og består av 70 % vann. Vi taper en del av vann hver dag gjennom hudens fordampning. Miljøet som vi lever i, oppvarming, klimaanlegg, lav fuktighet, såpe og andre rensemidler kan ødelegge det ytterste hudlaget og dermed redusere hudens evne til å holde på fuktigheten. Drikker du for lite for å fylle på kroppens tap av vann, vil huden føles tørr. Fuktighetskremer kan behandle disse symptomene. Den beste løsningen er derimot å drikke et glass vann for å levere fuktighet fra innsiden. 

Cellene
Hver eneste celle i kroppen er avhengig av vann for å virke skikkelig. Gjennomsnittspersonen består av mellom 50 og 75 % vann, og to tredeler av dette finnes i cellene. Hvis det ikke er nok vann i kroppen, kan disse cellene ikke effektivt gjøre den jobben de skal gjøre, for eksempel å frakte næringsstoffer og fjerne avfall. 

Vann og knokler og bein
Knoklene består av omtrent 22 % vann. Det er vannet som sikrer myke bevegelser i leddene. Brusk som finnes på enden av knoklene inneholder vann for å smøre leddene ved bevegelser. Ved riktig vannmengde i kroppen glir og ruller leddflatene mykt mot hverandre. Mangel på vann ødelegger de myke lagene. Dette skader leddene og medfører smerte, som for eksempel leddgikt. 

Hjertet
Hjertet består av 77 % vann. Kliniske studier har vist at tilstrekkelig vanntilførsel kan bedre hjertevirksomheten og minske faren for å utvikle hjertesykdommer. 

Vann og nyrene dine
Nyrene består av 80 % vann. Deres funksjon er å filtrere ut avfallsstoffer som er oppløselige i vann fra kroppen. Mangler kroppen vann, blir ikke avfallsstoffene effektivt fjernet. Dette kan skade nyrene. National Kidney Research Foundation anbefaler 2 liter vann hver dag som kan hjelpe til med å redusere faren for steindannelse i nyrene. 

Leveren
Leveren består av 73 % vann. Jobben dens er å omgjøre kroppens fett til energi som kan brukes. Men hvis leveren tvinges til å hjelpe nyrene på grunn av utilstrekkelig vannforbruk, vil kroppen bygge opp ekstra fett, som ville ha blitt brent hvis vanninntaket hadde vært riktig. 

Vann og lunger
Kroppen din trenger vann for å puste. En gjennomsnittsperson taper mellom en halv til en liter vann per dag bare ved å puste. Lungene består av 80 % vann. For å innta oksygen og eliminere kulldioksid må lungene bli fuktet med vann. Ved mangel på vann kan det være vanskelig å puste. 

Relaterte innlegg