Legenden om kaffe

God kaffe

Legenden om hvordan kaffe ble oppdaget handler om gjeteren Kaldi, som beitet geitene mer enn 1300 år siden på det etiopiske høylandet i Kaffa-regionen. En dag oppdaget Kaldi at geitene var uvanlig livlige, de fortsatte å gå til sent på kvelden og hoppet merkelig frem og tilbake etter å ha spist røde og grønne frukter fra busker. Kaldi var nysgjerrig på dyrenes oppførsel og fulgte dem. I dyrenes beitemark fant han en mørkegrønn plante med frukt som ligner kirsebær. Kaldi ville gjøre det samme som sine geiter og smakte på  fruktene. Den forfriskende effekten var så sterk at han ikke fant ro til sent på kvelden.

I denne tilstanden fant en munk fra et nærliggende kloster ham. Han tygget også noen bær og tok dem med til hans kloster, der munkene av nysgjerrighet kokte fruktene. Etter å ha smakt på drikken, syntes de det var så forferdelig at de kastet resten i ilden. Jo mer bønnene brant i ilden, jo verre luktet det. Munkene gjentok eksperimentet ved å riste bønnene og var fornøyd med resultatet.

Ifølge legenden ga abboten i klosteret drikken navnet Kaaba, siden dette betyr arabisk brun edelsten. Slik spredte kaffen seg i det 12. århundre til Jemen, hvor den fikk det arabiske navnet "Qahweh", det tidlige ordet for kaffe. Derfra begynte kaffe sin seiersløp rundt om i verden. Det var ikke før det trettende århundre at det ble oppdaget at kaffen er best når den først blir ristet og deretter brygget. Selv i dag virker det på samme måte!

Og visste du at en del mennesker i Kaffa-regionen fortsatt spiser kaffe i form av knuste kaffebønner blandet med smør.

 

Relaterte innlegg