Uventet hjemmekontor - tips om hvordan du kan unngå stress og jobbe effektivt hjemmefra!

Velvære på jobb

Corona-pandemien har ikke bare ført til en nødsituasjon over hele verden. Det har også skapt nye utfordringer i vårt daglige arbeid. 
Vi ønsker å gi deg noen råd om hvordan du kan unngå stress og jobbe effektivt på hjemmekontoret ditt.

1. Lag et komfortabelt arbeidsmiljø hjemme
Å jobbe fra sengen , sofaen  eller foran TV-en din høres fint ut, men det er ikke en god idé, ettersom dette er steder vi forbinder med avslapning. Lag i stedet et tydelig arbeidsområde. Det trenger ikke nødvendigvis være et helt rom, men et visst sted som signaliserer at det pågår arbeid.

2. Kle deg som om du skulle jobbe
For de fleste starter arbeidsdagen med å på en eller annen måte komme seg til kontoret. Når du ikke trenger å forlate hjemmet for å jobbe, kan holdningen din bli påvirket negativt. Derfor er det viktig at du tilpasser tankesettet ditt og forbereder deg mentalt på arbeidet. Velg et passende antrekk (unngå pyjamas) og forbered deg slik du ville gjort for en vanlig arbeidsdag.

3. Lag struktur og unngå distraksjoner
Begynn alltid arbeidsdagen på hjemmekontoret på samme tid. For å sikre at hjemmekontorarbeidet ikke forstyrrer personvernet ditt, bør du alltid avslutte arbeidsdagen på et bestemt tidspunkt. En vanlig lunsjpause hjelper deg også med å strukturere arbeidsdagen din. En av de største utfordringene på hjemmekontoret er alle distraksjoner som finnes i hjemmet. Du kan tro at du bare skulle avklare noe raskt, for eksempel et kort besøk i butikken, eller en rask støvsuging - og plutselig så var halve dagen over. Å jobbe hjemme regnes som arbeidstid akkurat som om du hadde vært på ditt vanlige kontor. Fjern derfor distraksjoner og sørg for at du har selvdisiplin.

4. Bestem og prioriter oppgaver for hver dag
Forbered oppgavelister for hver dag du jobber hjemme. Det hjelper deg å fokusere på det vesentlige og lar deg måle hvor mye du allerede har gjort. Gjør kompliserte og upraktiske oppgaver først og rutineoppgaver på slutten av arbeidsdagen.

5. Ta pauser
Det anbefales ikke å gå "all-in" - ikke en gang den kraftigste motoren takler det! Fra tid til annen, sørg for å ta en pause, stå opp, strekke deg, ta litt frisk luft, drikke vann og lad batteriene. Forlat arbeidsstolen din og spis lunsj eller matbit et sted hvor du ikke sitter og jobber. På den måten slipper du å bli avbrutt i pausen. Bare husk å kommunisere dette til kollegaene på forhånd. Ta en rask lur, les favorittboka, trene eller lytt til favorittmusikken din. Det er viktig at du holder deg klar i hodet og samler ny energi.

Ta en virtuell kaffepause! Utveksling av informasjon uformelt og personlig er en stor del av vårt daglige arbeid. Bestill en tid sammen med kollegaene dine og bruk en virtuell kaffepause sammen.

6. Ergonomisk holdning og tøyning
Å sørge for at du har en sunn holdning mens du setter deg ned er også veldig viktig på hjemmekontoret. Med noen få enkle øvelser kan du slappe av i musklene og dermed forhindre spenning. På den neste siden viser vi deg en optimal, sittende, holdning og noen enkle avslapnings- og tøyningsøvelser som du enkelt kan gjøre hjemme.

7. Dra nytte av alle kommunikasjonsmuligheter
På hjemmekontoret trenger ikke samarbeid med kolleger å stoppe. Digitalisering og moderne teknologi gjør det enkelt for deg å opprettholde kommunikasjonen med kollegaene mens du jobber hjemmefra. Bruk videofunksjonen til møtene dine i stedet for en vanlig konferansesamtale. Bestill tider for videokonferanser eller samarbeid i et online dokument sammen.
 

Oppgave 1: Nakkemuskulaturen

 • Sett deg rett opp og vipp hodet til side som om du legger øret på skulderen til du føler noe. Legg en hånd på hodet for å utvide det ytterligere.
 • Hold denne posisjonen i 10 sekunder, og bytt deretter til den andre siden.

Øvelse 2: Skuldermusklene

 • Plasser føttene på et skulderbrett sted.
 • Bøy knærne litt.
 • Plasser en arm foran kroppen mot den motsatte skulderen. Den frie hånden griper albuen foran og skyver den tilbake.
 • Strekk i omtrent 20 sekunder og skift deretter sider.

Oppgave 3: Ryggmuskulatur

 • Stå rett opp med bena utstrakt.
 • Løft høyre arm over hodet, vipp overkroppen til venstre og bruk venstre hånd for å bevege låret ned for å støtte vekten.
 • Hold posisjonen i 30 sekunder og skift deretter sider.

Oppgave 4: Magemusklene

 • Sitt deg loddrett og løft beina rett noen få centimeter i minst fem sekunder.
 • Gjenta øvelsen 5-10 ganger.

   

Ergonomisk sittestilling. Den optimale holdningen når du setter deg ned:

1. Rett ut nakken
2. Rull skuldrene tilbake
3. Vipp bekkenet fremover
4. Lårene skal være horisontale eller svakt skrånende
5. Skjermkanten skal ikke være høyere enn øyehøyde

Relaterte innlegg