Mosjon gir mer energi

Velvære på jobb

Med våre hektiske arbeidsprogrammer og personlige engasjementer er det ofte vanskelig å finne tid til trening. Selv med de beste intensjoner kan trening ofte falle nedover på prioritetslisten. Men det er viktig å huske på at kroppen ikke er laget for å sitte ved et bord, å stå hele dagen eller andre gjøremål som gjentar seg. Den er ment å være i bevegelse. 

Manglende trening kan ha mange negative virkninger, både på kort og lang sikt. På kort sikt kan det føre til stive og vonde muskler, hodepine, dårlig konsentrasjon, manglende energi og dårlig søvn. På lang sikt kan det føre til lutende holdning, muskelubalanse, hjertesykdom, beinskjørhet og vektøkning. 

Det er derfor viktig at vi passer treningen inn i ukeplanen vår. Det hjelper oss å få mest mulig ut av livet i dag og også i årene som kommer. Vær oppmerksom på kroppen din i løpet av dagen. Den gir deg varselsignaler når du må strekke på deg: kribling, stivhet, svie, tyngdefølelse, akterutsakking, nummenhet eller stivhet i ledd og muskler. Hvis det er vanskelig å finne tid til å trene regelmessig, hvorfor ikke bruke pausene du har i løpet av arbeidsdagen? Enten det er i lunsj- eller kaffepausen, vil enhver mengde fysisk aktivitet føre til et sinn og en kropp som fungerer bedre, for ikke å snakke om at det øker prestasjonen, den mentale årvåkenheten og minsker faren for at du utvikler alvorlige helseplager. Her er noen ideer til hvordan du blir motivert til å trene i løpet av arbeidsdagen:

1. Gå eller løp en tur i pausen. Ta en ny rute hver dag, slik at du ikke kjeder deg, eller spør en kollega om han eller hun vil bli med, og snakk mens dere går.

2. Bruk trappene istedenfor heisen hver gang dette er mulig. Hvis du synes det er for mange etasjer, gå av heisen et par etasjer før, og gå de siste, få trinnene.

3. Kom deg opp og gå for å gi en beskjed til noen der du arbeider istedenfor å bruke telefonen eller sende en e-post.

4.Meld deg på gymnastikk, yoga, aerobics eller andre kurs på et samlingssted i nærheten, enten i lunsjpausen eller etter arbeidet. Spør en venn om å slå følge, så kan dere motivere hverandre på dager dere ikke har lyst til å være med.

5. Hvis arbeidsplassen er langt borte, vurder om du kan spørre sjefen om han eller hun kan besørge noe utstyr på stedet, for eksempel en tredemølle eller ergometersykkel som kan brukes i pausene.

6. Hvis du bruker kollektivtransport til arbeidet, skal du gå av et par stoppesteder før, eller hvis du kjører til arbeidet, parkere et stykke lengre unna enn nødvendig, og gå det siste stykket.

Den beste måten å sikre at treningen ikke faller helt ned på bunnen av prioritetslisten, er å se på den som enhver annen avtale. Påse at du noterer treningsøkten i kalenderen, og avlys den ikke uten at det er ekstraordinære omstendigheter. Bruk en del av arbeidsdagen din til å finne tid til fysisk aktivitet, og du kommer til å bedre den generelle helsen, ytelsesevnen og øke den mentale kapasiteten! 

Relaterte innlegg