Sunn mat på jobb

Velvære på jobb

En av de viktigste faktorene når det gjelder de ansattes sunnhet, er næringsinntaket. Verdens Helseorganisasjon (WHO) rapporterer at riktig næringsinntak kan øke produktiviteten med 20 %. Derfor er det fornuftig for arbeidsgivere som er avhengig av de ansatte når det gjelder selskapets produktivitet og effektivitet, at de sørger for at de ansatte får i seg næring. 

En stor del av plagene og sykdommene som de ansatte lider av, kan unngås. Etter tobakk er næringsinntaket den største enkeltfaktoren som kan modifiseres. I henhold til WHO støtter vitenskapelige bevis det synet at endringer i dietten har stor innvirkning på helsen så lenge en person lever. Det viktigste er at diettjusteringer ikke bare har innvirkning på helsen i dag, men kan avgjøre om en person kommer til å utvikle sykdommer som kreft, hjerte- / karsykdommer eller diabetes senere i livet. Derfor kommer arbeidsgivere som iverksetter tiltak for å gi sine ansatte sunn næring, til å høste fordeler i dag og i fremtiden. 

Studier om befordring av helsen på arbeidsplassen har kvantifisert forholdet mellom god helse og økt produktivitet. De gode nyhetene for arbeidsgiverne er at det gir fordeler på to fronter å investere i de ansattes helse og velvære: For det første gir det økt produktivitet blant de ansatte, og for det annet reduseres helseomsorgskostnadene. En nylig vurdering av avkastningen på investeringer (ROI = return on investment) når det gjaldt helsebefordringsprogrammer i USA, fastslo en gjennomsnittlig ROI på USD 3,14 per anvendt dollar. 

Hvordan kan arbeidsgivere oppmuntre til sunn ernæring blant sine ansatte?

Enkelte forslag innebærer å sørge for:
•    Sunn mat i kafeteriaer og salgsautomater.
•    Kjøleskap for å lagre og mikrobølgeovner for å varme maten man har med hjemmefra.
•    Vannkjølere eller vann på flasker.
•    Utdanning og retningslinjer for sunne matvaner.
•    Konsultasjoner med kvalifisert næringsekspert.

Tips om sunn mat på arbeidet:
•    Hopp ikke over måltider – spesielt ikke frokosten. Du har da lettere for å småspise snacks som ikke har noen næringsverdi.
•    Planlegg på forhånd, og ta med deg sunn matpakke og snacks hjemmefra.
•    Hvis du synes du må ha snacks, skal du unngå alternativer med mange kalorier eller sukker som sukkertøy, chips og brus. De har ingen næringsstoffer, og du blir sulten igjen om kort tid og vil lete etter mer snacks! Spis heller nøtter, frukt, frokostblandinger og jogurt

Relaterte innlegg