Vann og den alminnelige forkjølelsen

Vann og velvære

Så er det den tiden på året igjen: Årstiden med forkjølelser, hosting og influensa. De fleste voksne får trolig i gjennomsnitt noe av dette fire dager i året og barn enda oftere. Bare tenk på den årlige, økonomiske belastningen på grunn av tapte arbeidsdager – rundt tre milliarder euro! Og det er ikke noe vi kan gjøre med det. Eller, er det? 

Nesen som renner, feber, sår hals osv. er alle kjente symptomer på den alminnelige forkjølelsen, en lidelse leger og farmasøyter ennå ikke har funnet noen mirakelkur mot. Faktum er at medisiner som selges over disk, kun bekjemper symptomene, ikke årsaken. Sakens realitet er at det faktisk er lite som kan gjøres når forkjølelsen eller influensaviruset først setter seg, bortsett fra å ri dem av. 

Den beste måten å bekjempe en forkjølelse på, er å hindre at den i det hele tatt griper fatt i kroppen. Det finnes måter for å hindre forkjølelse og influensa, blant annet å vaske hendene ofte, ta vitaminer og unngå folk som har dem. Men kanskje er den viktigste og enkleste metoden for å hindre den alminnelige forkjølelsen av og til også den som er mest oversett: Tilstrekkelig med væsketilførsel. Væske skyller ut skadelige urenheter og giftstoffer i kroppen, og er med på å produsere slim. Da kroppen bruker enda mer væske enn vanlig når den bekjemper en forkjølelse eller influensa, kan kroppen bli alvorlig uttørket uten dette. Uttørking kan blant annet føre til høy feber. Dette er grunnen til at man bør innta ekstra med vann når man lider under disse symptomene. Faktum er at mangel på vann kan gjøre forkjølelsen og / eller hostingen verre. 

Vann er åpenbart den beste væsken å velge, men saft, te og suppekraft er også i orden. Vann i andre former kan også være til hjelp. Varme drikker kan være lindrende for en sår hals og kan også bidra til avlastning. Å gurgle saltvann anbefales også samt å inhalere fuktig luft, helst gjennom et fuktingsanlegg. 

I naturmedisinen anses forkjølelser som kroppens måte å fjerne gift på. I løpet av høsten og vinteren prøver kroppen vår faktisk å komme i likevekt med årstiden. Kroppen kondenserer da avfall og renser overskytende slim og opphopninger fra vevet, noe som bedrer sirkulasjonen og får blodet til å pumpe og holde oss varme. Men denne prosessen gir influensaliknende symptomer. Å drikke mer vann hjelper kroppen med avgiftningen. Trening og svetting kan også bistå kroppen med å fjerne giftstoffene. 

Når det gjelder hoste, vil det å drikke riktige mengder vann holde slimlaget i lungepartiet tynt og velsmurt, noe som gjør det lettere å få til virkningsfull hoste. Vann er også med på å løsne slimvæsken og lindrer også en irritert hals.

Ikke bare kan vann være med på å hindre forkjølelse, men det kan også gjøre at den som lider, føler seg bedre. Mer vann kan faktisk bygge opp et sterkere immunsystem. Drikk derfor opp og hold deg frisk og nyt forkjølelsesårstiden!

Relaterte innlegg