Viktigheten av å drikke vann - også om vinteren!

Vann og velvære

For de fleste av oss er det en selvfølge å kontinuerlig drikke vann i sommerhalvåret. Men visste du at det er minst like viktig å fylle på væskedepoten i vintersesongen? Nedenfor forklarer vi hvorfor.

Vann og din hjerne
Kroppen mister kontinuerlig rundt 2,5 til 3 liter vann om dagen. Vi må derfor stadig fylle på med væske for at kroppens funksjoner skal fungere. En av disse funksjonene er hjernen, som består av mer enn 85% vann.
Om vinteren kler vi oss ofte i flere lag og skrur opp varmen. Dette fører til tørrere luft som lett gjør oss dehydrert, noe som er vanskeligere å oppdage enn dehydrering om sommeren. Når du ikke har riktig væskebalanse, kjenner hjernen effektene. Studier har vist at en persons evne til å konsentrere seg faller progressivt hvis kroppen utsettes for en vannmangel på bare 1 til 2 %. 

Vann og blodet ditt
Blodet ditt påvirkes også av vinterkulda. Blodet ditt består av 95 % vann. Vann transporterer vesentlige næringsstoffer til cellene i kroppen din og fjerner rester fra celler. Mangler du vann i kroppen, vil ikke mekanismen som regulerer blodtrykket fungere riktig. Det kan føre til økt blodtrykk. 

Vann og huden din
Huden er kroppens største organ og består av 70% vann. Vi mister deler av vann hver dag gjennom fordamping gjennom huden. Miljøet vi lever i, oppvarming, klimaanlegg, lav luftfuktighet, såpe og andre rensemidler kan ødelegge det ytterste hudlaget og dermed redusere hudens evne til å beholde fuktighet. Hvis du drikker for lite til å fylle opp kroppens tap av vann, vil huden din føles tørr. Den beste løsningen er å drikke et glass vann for å tilføre fuktighet fra innsiden.
Vann og nyrene dine. 

Vann och nyrene dine
Nyrene består av 80 % vann. Deres funksjon er å filtrere ut avfallsstoffer som er oppløselige i vann fra kroppen. Mangler kroppen vann, blir ikke avfallsstoffene effektivt fjernet. Dette kan skade nyrene. Det anbefales derfor at du drikker 2 liter vann per dag for å redusere risikoen for nyrestein.

Vann og lungene dine
Kroppen din trenger vann for å puste. En gjennomsnittlig person taper mellom 0,5 og 1 liter vann per dag bare ved å puste, også om vinteren. Lungene består av 80% vann. Derfor, for å absorbere oksygen og eliminere karbondioksid, må lungene våre stadig fuktes.

Dehydrering av lungene svekker også immunresponsen vår, som allerede er spesielt utsatt i Nordens kalde måneder. Derfor er det ekstra viktig å drikke vann regelmessig for å motstå forkjølelse og andre vinterrelaterte sykdommer.
 

Relaterte innlegg